Spritsen

Dit heb je nodig:
(voor +/- 30 koekjes)
200g zachte boter
80g poedersuiker
4 eidooiers
3 theelepels vanille-extract
250g bloem
100g pure chocolade
30g boter (extra, voor het chocoladejasje)
EXTRA: spuitzak met gegroefde spuitmond van 1 cm doorsnede
Klop eerst met de mixer de boter en de poedersuiker goed op.  Zorg ervoor dat de boter goed zacht is.  Kamertemperatuur is ideaal, maar als je boter uit de koelkast komt, kan je ze gerust heel even in de microgolfoven zetten.  Zorg wel dat ze niet helemaal smelt!
Klop geleidelijk de eidooiers en het vanille-extract er goed door.  Geleidelijk (één voor één), want boter en eitjes zijn niet de beste vriendjes en stoten elkaar dus een beetje af als je ineens grote hoeveelheden bij elkaar voegt.
Voor het vanille-extract gebruikt ik “officiële” theelepels.  Deze zijn toch wel wat groter dan de theelepeltjes die ik in mijn schuif heb liggen.
Zeef nu de bloem erbij en meng het geheel met een spatel tot je een glad mengsel hebt.
Schep dit mengsel in een spuitzak met een gegroefde spuitmond van 1 cm doorsnede.
Je slaat best de bovenkant van de spuitzak wat om zodat je daarna een propere bovenkant hebt (en het mengsel er niet bovenaan uit komt achteraf).  Om te voorkomen dat het deeg er al te vroeg uitkomt, kan je best de lege spuitzak even “dichtdraaien” net boven de spuitmond en hem dan pas vullen.  Vind je het vullen moeilijk dan kan je hem eventueel even in een grote beker of vaas plaatsen zodat je je handen helemaal vrij hebt.
Je kan de oven ondertussen al voorverwarmen op 180°C.
Spuit nu golvende lijnen van +/- 6 cm lang op een met bakpapier bedekte bakplaat.  Spuit de koekjes niet al te dicht bij elkaar want ze schuiven in de oven wat naar elkaar toe en ze nemen een beetje in volume toe (niet erg veel).
Laat de spritsen in 12 à 15 minuten goudbruin bakken in de op 180°C voorverwarmde oven.
Ze beginnen na een tijdje wat te “borrelen” en schuiven naar elkaar toe (zeker als je een siliconen matje gebruikt i.p.v. bakpapier), maar dat is dus normaal en uiteindelijk komt het allemaal wel goed!  Zelfs als ze na een tijdje helemaal tegen elkaar aan liggen, plakken ze nog niet per sé tegen elkaar.  Jaja, ik spreek uit ervaring! Hehe…
Ondertussen kan je het chocoladejasje voorbereiden.  Je smelt daarvoor de chocolade al roerend met de boter au bain marie: je plaatst een vuurvaste kom op een kookpot gevuld met een bodempje water.  Zorg dat het water de kom zeker niet raakt.  Ik gebruikte hiervoor een speciaal schaaltje… Je kan ook b.v. een kleine kookpot in een grotere “hangen”.
Doe dit echter niet te veel op voorhand, want de koekjes moeten natuurlijk afgekoeld zijn voor je ze in het chocolademengsel doopt en het chocolademengsel mag niet terug opstijven.
Als je koekjes zijn afgekoeld, doop je ze voor een deel in de chocolade en laat je ze uitlekken en opstijven op een rooster.
Wanneer de chocolade is opgesteven (kan op kamertemperatuur!) kan je de koekjes indien gewenst in een doosje verpakken om ze cadeau te doen… Ik leg tussen elk laagje koekjes een stukje aluminiumfolie.
Je kan de koekjes een tweetal dagen luchtdicht bewaren.