Chocolate chip cookies

Nodig
– 125 gram patentbloem
– 125 gram tarwebloem
– 5 gram baking soda (te koop via internet/toko/Dille & Kamille)
– 4 gram bakpoeder
– ¾ theelepel zout
– 140 gram ongezouten (room)boter
– 100 gram bruine suiker (basterd- of rietsuiker)
– 100 gram fijne witte kristalsuiker
– 1 groot ei (maat L en anders 1,5 ei van een kleinere maat)
– 1 theelepel vanille-extract of –essence
– 200 gram pure chocolade (reep)
– zeezout (in molen) om te bestrooien
Meng de twee bloemsoorten met de baking soda, het bakpoeder en het zout. Zet apart.
Hak de reep chocolade in stukjes (ik sneed ieder vierkant blokjes van de reep in 4 stukken). Of gebruik van die kant- en klare chocoladestukjes. Zet apart.
Klop met een mixer de boter en beide suikers in ongeveer 5 minuten tot een botercrème. Voeg het ei toe en klop nog even door. Voeg tot slot de vanille toe. Zet de mixer nu op de meest rustige stand en voeg (voorzichtig vanwege opstuiven) het bloemmengsel toe. Mix het geheel 5 – 10 seconden. Voeg de chocolade toe en kneed het geheel met je handen goed door. Vorm een bal van het deeg en doe de bal in een kom. Bedek de kom met wat folie en laat het deeg 24 uur (ja echt zo lang..) rusten in de koelkast.
Nadat het deeg gerust heeft, kun je ein-de-lijk aan die koekjes beginnen. (We zijn er bijna.) Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak een bakplaat en bekleed deze met bakpapier. Maak balletjes ter grootte van een flinke golfbal van het deeg. (Als het deeg erg koud is, kun je met behulp van een ijslepel wat makkelijker het deeg pakken.) Leg zes tot maximaal acht deegballen op de bakplaat en zorg ervoor dat er genoeg ruimte tussen de koekjes is. Ze gaan namelijk smelten en als er te veel op de plaat liggen, dan zullen ze over elkaar heen uitlopen (en dat willen we niet).
Bestrooi de deegbolletjes met wat zeezout en bak ze in 18-20 minuten gaar in het midden van de oven (180 graden). Let op, laat de koeken eerst een beetje afkoelen op de bakplaat. Ze zijn namelijk erg zacht als ze direct uit de oven komen. Na een minuut of vijf kun je ze (met een spatel) verplaatsen om verder af te laten koelen. Bak de rest van de koekjes op dezelfde manier.